A kriptodevizákba való befektetés kockázatai és felelősségkizárás

A kriptodevizákba való befektetés kockázatai és felelősségkizárás 2017-10-11T18:20:56+00:00

A kriptodevizákba való befektetésnek technológiai, szabályozói és egyéb kockázatai is vannak, melyeket a befektetőnek figyelembe kell venni a befektetői döntés meghozatalakor.

Noha a blokklánc technológia gyakorlati alkalmazása már 9 éves, mégis előfordulhatnak olyan technológiai nehézségek, amelyek kapcsán az adott blokkláncot fejlesztő csoportosulásoknak nem sikerül konszenzusra jutniuk. Ez lelassíthatja, vagy akár teljesen el is lehetetlenítheti egy adott kripto eszköz fejlesztését. Hasonló fejlesztési kihívások még a legnagyobb kriptodeviza, a bitcoin esetében is előfordulhatnak.

Az államok és az őket képviselő szabályozó hatóságok ellenérdekeltek lehetnek egy államok feletti „szuperpénz” kialakulásában. Noha a bitcoin ma már nem az egyedüli digitális világpénz aspiráns, de előfordulhat, hogy egyszerre az összes vezető gazdasági hatalom összefog az elosztott hálózatban működő digitális pénzek ellen. Mivel a totális tiltáshoz véleményünk szerint az egész internetet be kellene záratni, ezért inkább a kriptodevizáknak a fiat devizákra való átváltásának nehezítése vagy pedig a kereskedők részére a kriptodevizák elfogadásának szankcionálása kerülhet napirendre. Mindkettő csökkentené a kriptodevizák keresletét és ez által árfolyamát is.

A kriptodevizák tárolása során előfordulhatnak biztonsági kockázatok, amelyek főképp a „hot wallet”-okban tárolt virtuális coinokra jelenthetnek veszélyt, olyan formában, hogy hekkerek ellophatják a hot walletban tárolt kriptodevizákat. A biztonságos helyen un. „cold wallet”-okban tárolt digitális eszközökben a jelszavak elvesztése, ill. helytelen kezelése okozhat igen jelentős károkat, akár azt is, hogy többé nem lesz elérhető az adott digitális eszköz.

A kriptodevizák körül kialakulhat egy olyan felfokozott befektetői légkör, amely irreális várakozásokat takar így a gyorsan beáramló pénzek hirtelen árfolyam emelkedést okozhatnak, amelynek a végén egy nagyon gyors korrekció következhet be. Aki a hullám csúcsán vásárol, az megijedhet a hullám alján és realizálhatja a veszteségét vagy akár hosszabb távra „beleragadhat” a pozíciójába.

A kriptodevizatőzsdék viszonylag fiatal cégek, és bár a közelmúltban igen jelentős fejlesztések zajlottak le, de még mindig lehetnek technológiai vagy biztonsági problémák, amelyek a tőzsdén tárolt értékek eltűnéséhez vezethetnek.

Sokan visszaélhetnek a kriptodevizák ismerethiányával és megtéveszthetik a befektetőket. Utóbbi számos ICO esetében előfordult. Ezen remélhetőleg sokat fog javítani az ICO-k küszöbönálló szabályozása.

A fenti kockázati felsorolás nem teljes körű, sőt nem is lehetséges az összes jövőbeni kockázatot feltárni, így minden befektetőnek meg kell fontolnia, hogy csak akkora összeget fektessen kriptodevizákba, amekkora összegnek akár a teljes elvesztése sem okozna elviselhetetlen anyagi veszteséget részére.

felelősségkizárás: sem az Igazgatóság tagjai sem az Alapító nem vállal felelősséget a kriptodeviza befektetésekből eredő kockázatok miatt, a szándékos károkozás esetét leszámítva.

Főmenü

Cointresor Zrt. – Bitcoin, Ethereum, kriptodeviza befektetés